Tel       Mail       Mapa

  • Facebook
  • Instagram

Sa dolaskom zime, vrlo bitno je znati kako da adekvatno obučete vašu bebu. Pitanje kako obući bebu zimi može biti predmet konfuzije za mnoge roditelje, pogotovo za one koji su roditelji prvi put. Bilo da se beba oblači za iznošenje napolje ili za boravak u kući, gde će provesti najveći deo zime, spremili smo za vas detaljan vodič o oblačenju bebe, koji će vam pomoći da vaše dete bude sigurno obučeno.

 

Koja je prava temperatura za bebu?

 

Idealna telesna temperatura bebe trebalo bi da se kreće izmedju 36 i 37 stepeni Celzijusa. Sve van ovog opsega moze biti znak infekcije. Idealna temperatura prostorije u kojoj beba boravi bi trebalo da bude oko 22 stepena. Kada kupate bebu temperatura prostorije trebalo bi da bude oko 26 stepeni. Temperatura vode za kupanje treba da bude 37 stepeni Celzijusa. Temperatura tokom noći ne bi smela da padne ispod 18 stepeni. Ovo pravilo važi i u zimskim, i u letnjim mesecima. Vlažnost vazduha u prostoriji ne bi trebalo da prelazi 60%, niti da padne ispod 30% da ne bi došlo do problema sa bebinom kožom, kao što su perutanje i svrab.

 

Da li mogu iznositi bebu napolje po hladnom vremenu?

 

Da, možete iznositi vašu bebu po hladnoći, ali morate imati u vidu da su bebe najosetljivije na hladnoću. Bitno je da bebu šetate po svežem vazduhu, ali isto tako ona mora biti zaštićena dok je napolju. Bebe gube toplotu mnogo brže nego što je proizvode zbog nedovoljno zrelog centra za termoregulaciju.Osim toga, površina tela je u odnosu na telesnu masu velika, a potkožno masno tkivo malo, pa je odavanje toplote na niskoj temperaturi veliko. Drugi problem je što vam bebe ne mogu reći kada im je hladno. U slučaju pada temperature tela kod bebe, može doći do pojave hipotermije. Znaci na koje treba da obratite pažnju su jako crvenilo i hladnoća kože, i smanjenje „živahnosti“ bebe. Bebino lice možete namazati bebi kremom pre iznošenja iz kuće, kako bi se smanjili uticaji vetra i hladnog vazduha na kožu lica.

Prilikom iznošenja bebe morate voditi računa o još nekoliko stvari. U današnje vreme, veliki broj ljudi provodi vreme po velikim tržnim centrima, i tom prilikom vode i svoje najmlađe. Imunitet beba još uvek nije razvijen i podložnije su raznim infekcijama. Ukoliko ste u mogućnosti, izbegavajte mesta gde je prisutan veliki broj ljudi, dok imunitet vaše bebe ne ojača.

 

Kada je prehladno za iznošenje bebe?

 

Po vetrovitom i jako hladnom vremenu treba da izbegavate da iznosite bebu napolje .Koža bebe je osetljiva, i ukoliko je vreme još i vetrovito, može doći do toga da bebina koža počne da se smrzava. Ukoliko morate da iznesete bebu po ledenom vremenu, ona mora biti dobro utopljena i period proveden napolju treba biti što kraći.

 

Temperatura sobe

 

Kako obući bebu zimi

 

Bebu zimi moramo dobro obući , a to često predstavlja problem, jer niste sigurni da li je beba premalo ili previše obučena. Sledeći saveti vam mogu pomoći u tome:

  • Najjednostavnije pravilo je da bebu oblačite u istom broju slojeva kao što ste i vi obučeni plus još jedan sloj.
  • Bebina odeća bi uvek trebalo da se sastoji iz više slojeva. Slojevito oblačenje zadržava toplotu izmedju slojeva. Najbolje je koristiti odeću od prirodnih materijala, kao što je pamuk. Više slojeva tanje odeće od pamuka odlično zadržava toplotu. Bebi prvo treba obući pamučnu benkicu. Na to, dalje po potrebi, možete dodavati dodatne slojeve. Na primer: majicu sa dugim rukavima, pantalonice, ili ako iznosite bebu napolje po velikim hladnoćama skafander.
  • Kada iznosite bebu napolje, vodite računa o tome da bebina koža bude što više pokrivena od glave do pete. To podrazumeva rukavice, kapu, debele čarapice. Takođe, morate voditi računa o tome da su ovi dodaci dobro navučeni na bebu.
  • Ako šetate bebu po hladnijem vremenu u kolicima, obavezno ponesite ćebence koje će pomoći bebi da zadrži toplotu.
  • Kada dođete iz šetnje, obavezno odmah skinite bebi dodatne slojeve, čak iako ona spava, da ne bi došlo do pretopljavanja.
  • Bebi u kući nije potrebna kapica, ukoliko je temperatura prostorije adekvatna.
  • Prilikom spavanja, umesto ćebenceta možete koristiti vreću za spavanje.

Znaci koji ukazuju da je bebi prehladno ili pretoplo

 

Kada je bebama pretoplo, do izražaja dolazi crvenilo kože, kao i ubrzano disanje. Ovo može dovesti do toga da beba bude nervozna i da plače. Da biste proverili da li je bebi pretoplo, možete da joj pipnete vrat. Normalno je da ima malo znoja, ali ukoliko je povećano znojenje ,to je znak da je bebi pretoplo.Kad vam se učini da je bebi pretoplo, uklonite jedan sloj odeće.

Bebine ruke i noge su dobar pokazateljelj da li joj je hladno. Ukoliko su one hladne, i bebi je hladno. Kada je bebama prehladno, može doći do pojave promrzlina ili do pojave hipotermije. Ukoliko je to slučaj, prve promene koje ćete primetiti su promene u boji kože bebe. Ako se to desi, bitno je da se što pre obratite lekaru.