Tel       Mail       Mapa

  • Facebook
  • Instagram

Za decu danas cesto možemo čuti da se kaže, da su “rodjena sa telefonom”. Istraživanja kažu da je 2020. Godine broj dece koja su imala sopstveni tablet ili telefon bio iznad 50%. Istovremeno, prosečno vreme deca koja provode sa telefonima i tabletima svaki dan rastu velikom brzinom, od svega u proseku nekoliko minuta početkom decenije, prosečno vreme korišćenja ovih uredjaja je danas skoro sat vremena dnevno.

 

Tehnologija je postala sastavni deo svakodnevnog života. Konkretno, retko je videti decu i tinejdžere bez telefona u ruci gde god da se nalazite.

Međutim, količina vremena kojom deca i tinejdžeri, uvode tehnologiju u svoj svakodnevni život, dovodi u pitanje mnoge posledice koje to može imati na njihov rast i razvoj. Često se govori o negativnom uticaju tehnologije na razvoj dece. Sa druge strane tehnologija se sve više koristi u obrazovanju dece.  Zbog toga su diskusije o stetnosti tehnologije na decu sve ucestalje, ali svakako ne smemo zaboraviti da tehnologija ima i pozitivnih uticaja na rast i razvoj dece i tinejdzera. 

Prekopruke pedijatrijskih udruženja su da deca ispod godinu i po dana starosti ne trebaju da imaju bilo kakav kontakt sa ekranima, sem eventualno video poziva u vrlo kratom trajanju. Deca do 5 godina starosti ne bi trebala da provide više od sat vremena dnevno ispred ekrana, i to ograničeno vreme treba iskoristiti kako bi deca pratila što kvalitetnije sadržaje.

Pozitivni efekti:

Poboljšava učenje

Tokom poslednjih nekoliko godina, tehnologija u učionicama je poboljšala iskustvo učenja za decu. Tehnologije poput tableta, pametnih tabli, pametnih televizora, pa čak sve više i 3D štampača sada su ugrađene u obrazovne časove kako bi se podstakla saradnja i uključili učenici u proces učenja. Nivo saradnje u ucionicama se povećava, nastavnici i učenici povećali su kreativnost i mogućnosti učenja zasnovanog na realnim projektima, koji su doveli do toga da shvatanje materije bude jednostavnije i primenljivije u praktičnim uslovima.

Tehnologija kod kuće je dovela do toga da deca od malog uzrasta kroz igru, lakše i brže nauče boje, slova, brojeve kao i raznih drugih veština, pre polaska u sam kolektiv. Aplikacije za mobilne uređaje pomogle su roditeljima oko matematike, jezika kao i mnogih drugih stvari. 

Veština rešavanja problema

U velikom broju video igara, sa kojima se deca susreću, prinudjena su da brzo razmisljaju, i da se u dinamičnoj atmosferi sa drugim igračima brzo prilagodjavaju i snalaze kako bi pobedili protivnike. Ovo je dovelo do toga da deca uce kako da brzo donose odluke, kao i da brzo donose dobre odluke.

Sa ovim vrstama tehnologija, deca moraju da rade samostalno da bi postigla određeni cilj. U tom procesu nailaze na različite vrste prepreka i izazova u kojima moraju da nauče da se snalaze i da ih prevazilaze. Samim tim podstaknuti su da pronalaze svoja rešenja za rešavanje problema kada se suoče sa stvarnim životnim problemima kao što su problemi sa školom, neslaganja sa vršnjacima ili lični problemi, kao i naravno tehnološke prepreke.

Buduće tehnološke veštine

Tehnologija je dovela do vrlo intenzivnog i dinamičkog razvoja i konstantnih promena u načinu života. Konstantan priliv novih tehnologija koje dolaze, dovodi do toga da tehničke veštine postaju veoma bitne na radnom mestu, kao i sve veći uticaj koji će imati na svakodnevni život. Jedna od najvećih prednosti izlaganja dece tehnologiji je činjenica da će biti dobro pripremljena za ulazak u sredinu gde mogu doći do dobro plaćenih i razvijenih tehnoloških poslova.

Konstantno smo svedoci uvodjenja velikog broja novih vrsta radnih mesta koja su direktna posledica razvoja tehnologije. Susret dece sa tehnologijom u random uzrastu dovodi do toga da su deca bolje pripremljena za sutrašnje tržište rada.

Negativni efekti:

Loš uticaj na ljudske odnose i socijalne veštine

Kako deca sve više koriste mobilne uređaje, sklonija su virtuelnoj povezanosti sa porodicom i prijateljima, umesto da fizički vreme provode zajedno. Došlo je do toga da se veliki broj kontakata odnosi samo na instant poruke preko raznih aplikacija, video poziva, ili kroz video igre. Došlo je do toga da su veštine socijalne komunikacije znatno ugrožene. Socijalna komunikacija je nešto što se uči svakodnevnom interakcijom sa vršnjacima, ili odraslima. U tehnološkom svetu, sve se desava ispred ekrana, gde izostaje gestikulacija sagovornika, glas, kontakt očima i slično.

Loše posledice na fizičko zdravlje

Prekomerna upotreba mobilnih uređaja može biti štetna po zdravlje dece, jer što više koriste mobilne uređaje, to manje fizičkih aktivnosti rade. Pored toga, kada deca odluče da se igraju na svojim uređajima tokom fizičke aktivnosti, često svoju aktivnost udružuju sa štetnim grickalicama i drugim nezdravim navikama.

Kako deca provode više vremena ispred uredjaja u statičnom položaju  to manje vremena provode napolju igrajući se, trčeći i sagorevajući kalorije. Vremenom te navike mogu dovesti do značajnog debljanja koje je povezano sa čitavim nizomi drugih zdravstvenih problema i tegoba.

Smanjuje kvalitet spavanja

Deca i adolescenti koji koriste telefone ili tablete pred spavanje imaju duplo veću mogućnost da se ne odmore i ne naspavaju dovoljno noću..

Deci mlađoj od 13 godina obično je potrebno 11-14 sati sna , u zavisnosti od starosti. San je izuzetno važan za decu, jer pospešuje rast, pomaže zdravlju srca, utiče na težinu, povećava obim pažnje, pa čak i pospešuje učenje. Međutim, kada deca ne dobiju odgovarajuću količinu sna svake noći, važni faktori razvoja dece trpe.

Kao i mnoge stvari koje deca vole, poput cokolada ili sokova, tehnologija može biti odlična - ali samo umereno. Problemi povezani sa tehnologijom dolaze sa zloupotrebom i nedostatkom pažnje oko toga koliko je tehnologije „previše“. Obavezno regulišite i ograničite upotrebu tehnologije vaše dece i ona će moći da uzivaju u prednostima obe strane medalje.

 

Pedijatrija Todorovic