Tel       Mail       Mapa

  • Facebook
  • Instagram

Počela je sezona godišnjih odmora i priprema za put.Putovanje sa decom je poseban užitak, prepun lepih uspomena.Da vam zdravstvene tegobe ne zadaju glavobolju na putovanju, prilikom pakovanja ne zaboravite da spakujete putnu apoteku za vaše dete.

 

 

 

 

Uz primenu lekova i pomoćnih sredstava iz putne apoteke, roditelji mogu preduprediti, otkloniti ili ublažiti sledeće tegobe:

 

        Povišena telesna temperatura: Ne krećite na put sa detetom bez toplomera u vašoj putnoj apoteci. Ukoliko dete ima povišenu telesnu temperaturu preko 38C, možete mu dati sirup za snižavanje temperature (antipiretik). Ako temperatura naglo skoči na 39C i više, preporučuje se primena lekova za snižavanje temperature u vidu čepića (mogu se primeniti kod beba i dece predškolskog uzrasta, tj. do telesne težine od 20kg). Deca sa navršenih 12 i više godina mogu popiti antipiretik u vidu tablete ili šumeće tablete. Povišenu telesnu temperaturu do 38C možete snižavati tuširanjem deteta mlakom vodom. U ovoj situaciji, svakako je bitna i dobra hidracija deteta, tj. dovoljan unos tečnosti. Napomena je da bebu (dete do godinu dana), i pored primene leka za snižavanje temperature, treba da odvedete na pregled kod pedijatra.

 

        Zapušenost, curenje sekreta iz nosa: Za olakšavanje ovih tegoba potrebno je čistiti nosić fiziološkim rastvorom više puta dnevno. Mogu se primeniti i vazokonstriktorne kapi za nos za decu, 2-3 puta dnevno po jedna kap u svaku nozdrvu u trajanju do 5 dana.

 

        Kašalj, grebanje i bol u grlu: Stavite u putnu apoteku biljni sirup za kašalj koji deluje na obe faze kašlja (i suvi, i produktivni). Za grebanje i bol u grlu možete koristi antiseptik za grlo u vidu spreja, ili ukoliko je dete školskog uzrasta, u vidu bombonica koje se sisaju.

 

        Povraćanje: Prva i osnovna mera za prestanak povraćanja je oralna rehidracija, tj. unos rastvora za rehidraciju kojim se nadoknađuje izgubljena tečnost, šećer i soli. Tokom prvog sata od početka povraćanja dajte detetu manje količine ovog rastvora na kašičicu, a posle prvog sata dete može popiti i veću količinu ovog rastvora. Rastvor treba davati sve dok povraćanje ne prestane. Ukoliko u prvih 24h od početka povraćanja nema poboljšanja, potrebno je da vaše dete pregleda pedijatar. Ako imate bebu, potrebno je odmah da je odvedete na pregled kod pedijatra.

 

        Proliv: Preporuka je da zbog promene sredine par dana pred put, kao i tokom celog odmora, dajete detetu preparat na bazi probiotika. Ukoliko se i pored primene probiotika kod deteta jave ređe stolice, nastavite sa primenom probiotika. Potrebno je da dete unosi više tečnosti i lakšu hranu. Ako dete ima 10 i više stolica dnevno, ili je vaše dete beba, svakako ga odvedite na pregled kod pedijatra.

 

        Osip (crvenilo) kože: Uzroci pojave osipa na koži mogu biti razni. Uglavnom su tokom letnjih meseci uzrok alergije i iritacije kože. Za smirivanje iritirane kože u putnoj apoteci trebalo bi da imate kremu sa pantenolom. Kod alergija će pomoći krem, gel ili mast na bazi antihistaminika. Kod burnijih reakcija možete detetu dati sirup protiv alergije na bazi antihistaminika.

 

        Crvenilo i krmeljanje očiju: Do ovog problema najčešće dolazi zbog iritacije očiju peskom. Potrebno je isprati iritirano oko fiziološkim rastvorom iz putne apoteke. Kod izraženijih tegoba pomoći će 3% rastvor Acidi borici za oči i antibiotska mast za oči. Kod izraženijeg crvenila, kremeljanja ili otoka kapaka, preporučljivo je dete odvesti na pregled.

 

        Ogrebotine i oderotine: Uvek treba misliti na male nezgode, pa na put trebate poneti antiseptički rastvor za ispiranje rane, kao i antibiotsku mast. Trebaće vam i par sterilnih gaza i hansaplasta koje možete iskotistiti i iz kompleta za prvu pomoć ukoliko na put idete svojim vozilom.

 

        Opekotine: Da bi izbegli pojavu opekotina od sunca, potrebno je zaštititi kožu vašeg deteta vodootpornim preparatom namenjenim za zaštitu dečje kože sa faktorom zaštite od UV zračenja 50. Preparat treba nanosti na kožu svaka 2 sata. Bebe do 6 meseci ne treba direktno izlagati sunčevom zračenju, osim kada ih unosite u vodu. Obavezno im stavite šeširić na glavu. Za boravak na plaži izaberite prepodnevne sate do 11h i poslepodnevne sate posle 17h. Ukoliko se i pored redovne primene preparata za zaštitu od sunca pojave opektine, možete ih tretirati Jekoderm mašću.

 

        Ujedi insekata: Na otvorenom vrebaju razni insekti, pa ne zaboravite da ponesete i redovno nanosite repelent (preparat za zaštitu od ujeda insekata u vidu spreja, gela ili stika). Ukoliko do ujeda ipak dođe, da ublažite tegobe na koži možete koristiti antihistaminski krem (protiv alergije). Kod burnije reakcije, detetu možete dati da popije sirup protiv alergije (antihistaminik). Ako dete ujede krpelj, potrebno je da ga ukloni lekar.

 

        Mučnina tokom puta: Obratite pažnju da pred sam put i tokom puta dete unosi laganu hranu sa češćim, a manjim unosom tečnosti. Tableticu protiv mučnine i povraćanja tokom vožnje (dimenhidrinat) možete dati pred polazak na put. Ovaj lek se ne preporučuje deci mlađoj od 2 godine.S obzirom da izaziva pospanost, preporuka je da ovaj lek dajete kad vaše dete napuni 3-4 godine, ukoliko je na prethodnim putovanjima teško podnosilo vožnju, tj. imalo izraženu mučninu i povraćanje.

 

Ako je dete trenutno na nekoj terapiji, ne zaboravite da ponesete te lekove.

Potrebu za primenom antibiotske terapije u vidu sirupa ili tableta prepustite lekaru. Pedijatar će, nakon pregleda deteta, proceniti da li je potrebna antibiotska terapija. Zbog toga je preporučljivo da, ukoliko putujete u inostranstvo, uplatite putno zdravstveno osiguranje.

Srećan put!

 

 

                                                                                dr Danijela Todorović, specijalista pedijatrije

                                                                                Pedijatrija Todorović

Prote Mateje 13, Beograd