Tel       Mail       Mapa

  • Facebook
  • Instagram
Novorođenče

Šta se sve događa u razvoju bebe u prvih mesec dana života?
Moroov refleks (trzanje u snu) – šta je to, da li je to normalna pojava?
Drhtanje kod beba, posebno vilice – šta se tada dešava?

Prvih mesec dana (tačnije 28 dana) u životu bebe je  period novorođenčeta.Novorođenče se polako privikava na spoljni svet.Zbog nezrelosti nervnog sistema prisutni su primitivni refleksi koji se održavaju najčešće do šestog meseca života. Kada leži na leđima, uglavnom glavu okreće na stranu.Ruke su savijene u laktu, a šake zatvorene u pesnicu.Na jake nadražaje iz okoline, kao što su zvuk, svetlost ili nagli pokret, refleksno reaguje celim telom šireći i opružajući ruke i noge (to je tzv Moroov refleks).Može se takođe trzati u snu refleksno praveći ove pokrete.Ukoliko primetite da se bebi trese donja vilica, nema razloga za brigu.To je još jedan znak nezrelosti nervnog sistema koji će vremenom nestati.Dete pravi nevoljne pokrete opružanja i savijanja u zglobovima.

 

Pored fizioloških funkcija disanja, sisanja, obavljanja male i velike nužde, dete vidi, čuje, oseća miris i ukus, reaguje na dodir, iznenadnu promenu položaja ili bol.Plač je izraz osećanja neprijatnosti i nezadovoljstva.Kroz plač beba komunicira sa vama, pokušavajući da vam saopšti da je gladna, mokra, pospana, da je nešto boli.Kada su osnovne potrebe zadovoljene, beba se oseća prijatno, smireno i utone u san.Vaša beba obožava da je držite, ljubite, grlite, masirate, mazite, ljuljuškate.

Kada stavljate bebu u krevetac, postavite je postrance, jedno veče na levu, drugo veče na desnu stranu, gledajući da uvek bude okrenuta licem ka vama.Tokom prvog meseca beba obično spava oko 20 sati dnevno.

Kako se ophoditi prema bebi?

Sigurno ste tokom trudnoće pročitali mnogo tekstova o tome šta treba raditi i kako se ponašati kada beba stigne kući.Po izlasku iz porodilišta za mnoge stvari možete biti u nedoumici.Ipak, potrebno je da uvek budete smireni, puni ljubavi i pažnje za vaše dete.Vi tek treba da se upoznate i naviknete jedno na drugo, a za to je potrebno da prođe izvesno vreme.

Na šta bi roditelji trebalo da obrate pažnju?
Otečene grudi kod novorođenčeta, da li je to normalno?
Temenjača?

Po izlasku iz porodilišta posetiće vas patronažna sestra koja će vam pokazati kako se beba kupa, povija, neguje, i kako se obrađuje pupak.Takođe, daće vam podršku da dojite vašu bebu.Majčino mleko je najbolji izvor neohodnih materija za rast i razvoj deteta.Ukoliko ipak nije moguće da dojite, potrebno je da se beba hrani adaptiranom mlečnom formulom najmanje do prvog rođendana.Za svaku nedoumicu možete kontaktirati pedijatra i pre prvog predviđenog pregleda sa navršenih mesec dana.

Ukoliko primetite da su vašem novorođenčetu natečene grudi, nemojte paničiti.To je fiziološka pojava koja se javlja zbog dejstva majčinih hormona koji su tokom trudnoće prošli kroz posteljicu.Takođe, usled dejstva ovih hormona, na bebinoj koži glave može doći do pojave temenjače.Temenjača se ispoljava pojavom žućkastih naslaga na koži glave, koje su najizraženije na temenu.Ove naslage treba tretirati bebi uljem, svakodnevnim pranjem kosice i trljanjem kože glave mekom četkom za bebe ili frotirom.

Da li se već u prvih mesec dana javljaju grčevi?

Grčevi praćeni plačem i zacenjivanjem uz savijanje nogica ka stomaku mogu se javiti i u prvom mesecu života.Veruje se da nastaju zbog nezrelosti bebinog sistema za varenje.Mogu ih olakšati: pravilno sisanje bez velikog gutanja vazduha, čekanje da beba svaki put podrigne posle obroka, masiranje i topla obloga na stomačiću, savijanje nogica ka stomačiću i preparati protiv grčeva u vidu čajeva, kapi i sirupa.

Ukoliko beba ne prestaje da plače i pored gore navedenih saveta, ne dobija u težini ili ima povišenu temperaturu, potrebno je da se javite lekaru.

Koji su najčešći strahovi roditelja ovako male bebe i šta može dovesti roditelje i bebu kod pedijatra?

Tokom perioda privikavanja na novog člana porodice mogu se javiti mnogi strahovi.Najvažnije je da pratite vaše dete, da uklopite periode sna i budnosti, tj. hranjenja, kupanja i nege.Poseta lekaru pre prvog redovnog sistematskog  pregleda potrebna je ukoliko vaša beba ima povišenu temperaturu.Postojanje infekcije pupka je još jedan razlog za obraćanje lekaru.Na to će vam ukazati patronažna sestra.Takođe, nenapredovanje u težini, odbijanje obroka, razdražljivost i plač koji ne prestaje i pored vaše nege i pažnje je razlog za posetu lekaru.

dr Danijela Todorović, specijalista pedijatrije