Tel       Mail       Mapa

  • Facebook
  • Instagram

Ako noćni kašalj i vaše dete drži budnim noću, možete isprobati neke od ovih kućnih i farmaceutski odobrenih lekova za kašalj koji bi im mogli pomoći na putu ka oporavku.

nocni kasalj kod dece


Pošto je sezona prehlade i gripa na pragu, velike su šanse da će se vaš mališan u nekom trenutku prehladiti tokom zimske sezone. Kašalj i prehlada su česti kod male dece, tako da nemojte biti uznemireni ako bolest traje i nekoliko nedelja. Izloženost ovim klicama pomaže u razvoju njihovog imunološkog sistema i prirodnoj borbi protiv infekcija.


Naravno, ne treba celokupno lečenje bazirati na kućnom lečenju i olakšavanju simptoma, poseta pedijatru je neophodna kako biste bili sigurni da nije u pitanju nešto ozbiljnije, mada najčešće je to čisto virus sa kojim moraju da se izbore. Uobičajeno kašalj može trajati do dve nedelje, što može biti izazov i za njih i za vas. Ali na sreću, postoje neki korisni tretmani koji mogu ubrzati proces oporavka.


Prvi i najlakši je da dete održavate hidriranim, i opuštenim, omogućavajući mu što više odmora. Na taj način će moći da “spava sa virusom” dok se ne oseća dovoljno dobro da ponovo bude aktivno.Kako biste sprečili da se vaše dete okreće i budi celu noć, možete isprobati neke od kućnih lekova ili odobrenih farmaceutskih pomagala, koja se mogu koristiti i za malu decu.


Ovi tretmani će garantovano ublažiti simptome i sprečiti vaše dete da kašlje tokom cele noći:

1. Držite glavu podignutu
Ako je vaše dete starije od godinu dana, postavite nekoliko jastuka ispod njegovih leđa, ramena i glave kako bi moglo da spava u blago uspravnom položaju. Ovo im pomaže da lakše dišu i zauzvrat olakšava kašalj.

2. Dovoljan unos tečnosti
Održavanje hidratacije vaše dece je posebno važno kada je dete bolesno. Voda pomaže telu da se bori protiv bolesti i održava disajne puteve vlažnima i jakima. Voda takođe razređuje sekreciju sluzi, što pomaže u odvodu viška sluzi koja bi mogla da izazove gušenje i kašalj. Uverite se da su potpuno hidrirani tokom dana i dajte im čašu vode pre spavanja u slučaju da se probude noću.
Dobra je ideja podsticati ih da piju više tečnosti kada su bolesni — što više vode piju, brže će se sluz izbaciti iz tela, a to znači brži oporavak i manje kašljanja!

Nadoknađivanje izgubljenih elektrolita kada je dete bolesno je odličan način da se poveća tečnost koja je izgubljena, posebno kada su takođe povraćali ili su imali dijareju. U apotekama možete nabaviti razne proizvode za ovu namenu.

3. Koristite fiziološki rastvor i/ili sprej za nos
Upotreba fiziološkog rastvora i/ili spreja za nos pomaže da se pročisti nos i razbije sluz. Samo pratite uputstva na bočici da biste bezbedno primenili kapi za nos. Možete koristiti fiziološki rastvor pre spavanja ili usred noći ako vaše dete probudi kašalj, kako biste ublažili simptome. Takođe, postoji veliki izbor prirodnih preparata na bazi prečišćene morske vode, koji pomažu u održavanju higijene nosa.

4. Stalno kašljanje može uzrokovati da grlo počne da boli, kašalj i prehlada su obično praćeni upalom grla, pa će uzimanje preparata za ublažavanje bola učiniti da se opuste kada pođu na spavanje i odstrane štetne bakterije koje bi mogle dodatno uzrokovati tegobe.

Deca starija od 6 godina mogu da uzimaju pastile za grlo, koje sadrže efikasnu kombinaciju antibakterijskih agenasa koji pomažu odstranjivanju bakterija koje mogu da izazovu upale grla i infekcije u ustima, dok u isto vreme pružaju umirujuće olakšanje od nelagodnosti i bola. Pastile su odličan način da privremeno “podmažete” grlo kako biste smanjili ovaj osećaj suvoće i škakljivosti.

5. Gel za grudi, leđa i nosić
Dostupni su gelovi koje možete utljavati mališanima na grudi, leđa kao i na deo oko nosića. Gel možete koristiti više puta dnevno, čak i na vrlo maloj deci iz razloga što su potpuno prirodnog porekla. Ova isparavajuća mast deluje na otpušavanje nosa i ublažavanje kašlja. Noćna doza bi trebalo da pomogne vašem detetu da spava mirnije noću.

6. Probajte sirup protiv kašlja
Postoji veliki broj sirupa za kašalj na prirodnoj osnovi, koji deluju na razgradnju i uklanjanje viška sluzi iz disajnih puteva, što zauzvrat pomaže da se ublaži nagon za kašljem. Takođe, neki sirupi mogu izazvati blagu pospanost, koja može pomoći vašem detetu da zaspi.

7. Vaše kupatilo – parna soba
Pustite toplu vodu i pretvorite svoje kupatilo u parnu sobu 15 minuta pre spavanja i 15 minuta ujutru da biste ublažili začepljenost u nosu. Para pomaže da se olakša zapušenost u disajnim putevima, što im takođe olakšava kašalj ili izduvavanje sekreta. Kao dodatnu meru, možete ih lagano tapšati po leđima i grudima koristeći otvorene dlanove da biste pomogli u razbijanju sekreta. Ovo će ukloniti deo sluzi pre nego što odu u krevet, ohrabrujući ih da malo lakše dišu i čvršće spavaju.

8. Koristite ovlaživač vazduha
Tokom grejne sezone koristite ovlaživač vazduha tokom noći da bi disajni putevi vašeg deteta bili čisti i vlažni. Ujutru otvorite prozore da biste provetrili prostoriju, jer vlaga u prostoriji može izazvati pojavu buđi, što može pogoršati tegobe.
Suv vazduh zimi može da upali i isuši sluzokožu u respiratornom traktu, što povećava rizik od prehlade, gripa i drugih infekcija poput kašlja. Virus gripa i drugi virusi lakše preživljavaju i šire se u uslovima suvog vazduha, tako da povećanje nivoa vlažnosti u zatvorenom prostoru smanjuje verovatnoću da virusi prežive i prenesu se na one oko vas.

9. Dajte im kašičicu meda
Za decu nakon prvog rođendana kašika meda će delovati kao prirodno sredstvo za umirivanje grla. Neke studije pokazuju da med deluje i kao prirodni lek za ublažavanje simptoma suvog kašlja, jer ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv infekcija. Dajte im kašičicu pre spavanja ili im izmešajte med u malo tople vode za dodatnu hidrataciju.