Tel       Mail       Mapa

  • Facebook
  • Instagram
Nega kože beba

Želja svakog roditelja jeste da čuva zdravlje svog deteta, a time i da neguje njegovu kožu.Osnovni cilj nege dečje kože jeste da ona bude lepa, zdrava i da se smanji mogućnost nastanka iritacije kože.To se postiže uz pravilno održavanje higijene i primenu proizvoda koji su namenjeni nežnoj dečjoj koži.

Anatomske i funkcionalne osobine dečje kože

Postoje značajne razlike između kože odraslih i beba.Bebina koža još nije razvila mehanizme odbrane od dejstva spoljašnjih uticaja, prodora bakterija, gljivica i iritirajućih supstanci.

Anatomske i funkcionalne osobine dečje kože su sledeće:

– veći odnos površine tela i telesne zapremine nego kod odraslih,
– tanja koža u svim slojevima
– odbrambena funkcija kože još nije u potupnosti razvijena, pa je povećan rizik od isušivanja kože,
– smanjeno stvaranje znoja i loja,
– pH vrednost kože se od neutralnih vrednosti na rođenju tokom prvog meseca života spušta na pH vrednost odraslih (5,5).To se dešava zahvaljujući metaboličkim procesima u površnom, tj. rožnatom sloju kože, naseljavanju mikroorganizama i stvaranju znoja i loja.

Karakteristike kože novorođenčeta

Prvih 28 dana života vašeg deteta je doba novorođenčeta.U ovom periodu njegova koža ima izvesne karkteristike koje spadaju u fiziološke.To su:

– sirasti maz (vernix caseosa)
– fiziološko ljuštenje kože
– milia.

Sirasti maz

Koža zdravog novorođenčeta je ružičaste boje.U prevojima je prekrivena beličasto-žućkastom skramom, tj. sirastim mazom.Kod beba koje su rođene pre 37. nedelje trudnoće zauzima veću površinu kože, a kod beba koje su rođene posle 42. nedelje trudnoće u potpunosti nedostaje.Smatra se da sirasti maz u trudnoći ima zaštitnu ulogu.Otklanja se po rođenju kupanjem bebe, ako ne prilikom prvog, onda tokom narednog kupanja.

Fiziološko ljuštenje kože

Prvih dana po rođenju može doći do blagog ljuštenja kože, koje je fiziološko, tj. normalno i ne zahteva neki poseban tretman.

Milia

Na bebinoj koži lica mogu se pojaviti sitne beličasto-žućkaste tačkice veličine glave čiode.Mogu zahvatiti celu kožu lica ili se javiti samo na pojedinim njenim delovima (čelu, nosu, obrazima).Ove promene nemojte dirati i cediti, jer se time stvara mogućnost za razvoj infekcije.Promene na koži lica vaše bebe nastale su kao posledica prolaska vaših hormona kroz placentu (posteljicu) neposredno pred porođaj.Hormoni su prouzrokovali pojačano lučenje lojnih žlezda.Povećana količina loja (sebuma) dovela je do stvaranja malih lojnih cista – nakupljanja loja i deskvamiranog epitela u izvodnim kanalima lojnih žlezda.Ove promene se spontano povlače za dve do tri nedelje.Ne zahtevaju neki poseban tretman osim pravilnog održavanja higijene, tj. svakodnevnog umivanja mlakom vodom.

Nega bebine kože

Negu kože vaše bebe prikazaćemo obuhvatajući sledeće teme:

– zaštita kože,
– nega noktiju,
– masaža.

Zaštita kože

Pošto ste okupali vašu bebu, dobro posušite njenu kožu nežnim tapkanjem, a ne trljanjem kože peškirom.Da biste zaštitili kožu i sprečili pojavu ojeda, predeo ispod pelena namažite tankim slojem zaštitnog krema koji stvara masni film na površini kože i tako odbija štetno dejstvo vlage od mokraće i stolice.Tokom hladnijih meseci zaštitni krem možete nanositi i na prevoje kože.Takođe, tokom hladnijih meseci, kada sa vašom bebom idete u šetnju, njeno lice i ručice zaštitite kremom.

Nega noktiju

Bebini nokti su tanki, ali su veoma oštri.Da se dete ne bi slučajno ogrebalo, potrebno je da mu redovno podsecate nokte.Najbolje je da to radite dok spava ili dok je budno, uz pomoć druge osobe, tate ili nekog drugog člana porodice.Za podsecanje noktiju koristite makazice sa zaobljenim vrhovima koje ste prethodno očistili alkoholom.Nokti na rukama rastu brzo, pa je nekada potrebno da ih podsecate i dva puta nedeljno.Nokti na nogama rastu sporije i dovoljno je da to radite dva puta mesečno.

Masaža

Masaža postaje sve zastupljenija u nezi beba.Toplina majčinog dodira je izuzetno važna za dete, daje mu osećaj sigurnosti i spokoja, pa samim tim lakše utone u san.Značajna je za bebu zbog fizičkog i emocionalnog zdravlja.Masaža poboljšava cirkulaciju, opušta mišiće, olakšava grčeve koji se javljaju kod bebe, poboljšava apetit i uopšte sam rast i razvoj.

Najbolje vreme za masažu je onda kada je majka opuštena, a beba odmorna i sita.Neophodno je da prođe bar pola sata od poslednjeg podoja.Pre nego što bebi skinete odeću, potrebno je da pripremite sve za masažu: čiste pelene, odeću, peškir na koji ćete položiti dete i biljno ulje kojim ćete ga masirati.Majčine ruke treba da su čiste i tople sa podsečenim noktima.Bebu treba masirati nežnim, ali odlučnim pokretima u smeru ka srcu.Detetu je potrebno malo vremena da se navikne na masažu – ono će se opustiti i početi da uživa kada vaši pokreti postanu sigurniji.Dok masirate bebu, nešto joj pričajte ili pevušite, kao i prilikom kupanja.

Masažu vaše bebe možete izvoditi na sledeći način (odnosi se na bebu koja ima mesec dana i više):

1. Pošto ste nauljili vaše ruke, počnite sa masažom grudnog koša: položite vaše ruke na detetov grudni koš i masirajte nekoliko puta lagano ka ramenima.
2. Počnite masažu stomačića: masirajte ga polukružno u smeru kazaljke na satu iznad pupka.Time olakšavate grčeve u bebinom stomačiću.Možete detetu i dva – tri puta saviti noge u kukovima i kolenima, lagano ih pritiskati ka stomačiću i polako ih ispravljati – time se olakšava izbacivanje stolice.
3. Pređite na masažu ruku: bebu držite za ručni zglob i lagano masirajte njenu ruku idući odozdo ka naviše, izbegavajući lakat.
4. Potom pređite na masažu nogu: prvo izmasirajte stopalo i svaki prstić na nozi posebno.Onda dete držite za skočni zglob i lagano izmasirajte njegovu nogu idući odozdo ka naviše i izbegavajući koleno.
5. Na kraju, kada ste uspostavili dobar kontakt sa svojim detetom, možete ga okrenuti na stomak i blago izmasirati leđa idući odozdo ka naviše.Zatim blago izmasirajte leđa u istom smeru palčevima uz sam kičmeni stub.

Bebine laktove i kolena treba izbegavati tokom masaže, jer su u tom periodu mekani i nedovoljno razvijeni, pa bi nenamernim jačim pritiskom mogli da ih povredite.

U početku, masirajte bebu nekoliko minuta.Kasnije masaža može trajati 15-20 minuta, u zavisnosti od toga koliko to prija vašem detetu.

Najčešće promene na bebinoj koži

Pošto je bebina koža osetljiva i nedovoljno razvijena, mogu se na njoj pojaviti izvesne promene.Najčešće promene koje se razvijaju na bebinoj koži su:

– ojed ispod pelena,
– temenjača (dermatitis seborrhoica),
– osip od vrućine.

Ojed ispod pelena

Bez obzira koliko je intenzivna nega kože, može doći do pojave ojeda kože u predelu ispod pelena.Ojed se manifestuje pojavom crvenila i svraba.Ojed ispod pelena nastaje zbog sledećih razloga:

– taj deo kože je izložen stalnom dejstvu vlage usled kontakta sa mokraćom i stolicom,
– trenja odeće i pelena o kožu pri pokretima bebe,
– kontakta sa gumom, plastikom, deterdžentima.

Ukoliko se na bebinoj koži pojavi ojed, potrebno je da je negujete na sledeći način:

1. Deo kože zahvaćen ojedom mora se održavati što suvljim i čistijim – prilikom svakog presvlačenja deo ispod pelena oprati mlakom vodom, a ako je zaprljan stolicom, vodom i sapunom.
2. Ako ste do tada koristili pamučne pelene, bilo bi bolje da pređete na pelene za jednokratnu upotrebu, jer upijaju više tečnosti i duže koža ostaje suva.Naravno, i ove pelene treba redovno da menjate kao i pamučne.
3. Regiju kože zahvaćenu ojedom posle pranja i brisanja namažite u tankom sloju kremom koja u sebi sadrži cink-oksid.Cink-oksid isušuje nastale promene na koži vaše bebe.
4. Korisno je da dete jedno kratko vreme bude golo (naravno ne na promaji), jer samo strujanje vazduha doprinosi povlačenju nastalih promena.

Ukoliko se ovim tretmanom ojed ne povuče za tri do pet dana, konsultujte pedijatra.

Temenjača

Temenjača je promena na koži bebine glave koja se manifestuje pojavom žućkastih naslaga.Ove naslage su najizraženije na temenu.Ne zna se tačan uzrok nastanka ovih promena.Misli se da nastaju zbog toga što roditelji plašeći se da ne povrede meki deo na bebinoj glavi – veliku fontanelu, slabije čiste taj deo bebine kože i kose.Takođe, majčini hormoni koji su neposredno pred porođaj prošli kroz posteljicu, prouzrokovali su pojačano lučenje loja na bebinoj koži glave.Da ove naslage ne bi stvarale eventualnu podlogu za razvoj infekcije, potrebno je da ih uklanjate na sledeći način:

– uveče kožu bebine glave namažite biljnim uljem za bebe,
– ostavite da odstoji preko noći, jer će tako naslage omekšati,
– ujutru mekom četkom ili frotirom istrljajte deo zahvaćen temenjačom,
– potom operite bebinu poglavinu dečjim šamponom.

Ukoliko se sve naslage ne otklone ovim prvim tretmanom, postupak ponavljajte.Temenjača se najčešće javlja oko trećeg meseca, a povlači se do osamnaestog meseca života.

Bebinu kosu, dok je kratka i tanka, možete prati dečjim sapunom koji se koristi za ostale delove tela.Kasnije, kada kosa poraste i postane gušća, treba je prati specijalno formulisanim šamponom koji je prilagođen nezi bebe.Dečji šampon treba efikasno da otklanja nečistoće sa bebine kose, a da ne isušuje kožu i ne iritira oči.Kod beba je nedovoljno razvijen refleks treptaja i pH vrednost šampona treba približno da odgovara pH vrednosti suza (7,4).

Osip od vrućine

Roditelji se često plaše da im se dete ne prehladi, pa ga najčešće pretoplo obuku ili previše zagrevaju prostoriju gde beba boravi.Detetu oblačite odeću od prirodnih materijala, tj. pamuka, i to više tanjih slojeva, da se mogu po potrebi skidati ili oblačiti.Pamučne stvari dobro upijaju znoj i omogućavaju koži da diše.Optimalna temperatura vazduha u prostoriji u kojoj beba boravi treba da je 22C, osim kada je kupate i kada temperatura treba da bude viša.
Osip od vrućine se najčešće javlja u toku letnjih meseci.Leti je teško postići optimalnu temperaturu i usled pojačanog znojenja može doći do pojave osipa od vrućine.Osip od vrućine se manifestuje pojavom crvenila i crvenih tačkica na koži vrata, grudi, stomaka, leđa, u predelu kože ispod pelena i u prevojima kože.Te promene mogu biti i u vidu malih mehurića ispunjenih znojem.Otud i naziv "znojne ospice".Do osipa dolazi kada se zatvaraju izvodni kanali znojnih žlezda usled pojačanog znojenja i dejstva toplote.

U početku nije potreban neki poseban tretman, već je dovoljno dete raskomotiti.Korisno je i često proveravanje da li se dete oznojilo.U toku dana bebu više puta osvežite kupanjem u mlakoj vodi.Ukoliko se nastale promene ne povuku za tri dana, ili ako vaše dete ima povišenu temperaturu, konsultujte pedijatra.

Pravilno i svakodnevno održavanje higijene uz primenu odgovarajućih klinički i dermatološki ispitanih proizvoda je osnova za lepu i zdravu kožu.To vama i vašoj bebi daje osećaj sigurnosti, spokoja i miran san.

dr Danijela Todorović, specijalista pedijatrije
tekst iz priručnika za trudnice "Od zdravih roditelja do zdravog potomstva", 2004. god.