Tel       Mail       Mapa

  • Facebook
  • Instagram

Kada je u pitanju astma kod dece, pluća i disajni putevi se lako upale kada su izloženi određenim okidačima, kao što je udisanje polena, prehlada ili druge respiratorne infekcije. Dečja astma izaziva simptome koji ometaju svakodnevnu rutinu deteta, kao i sam san. U odredjenom broju slučajeva, astma može dovesti do ozbiljnih napada, ukoliko dete nije na odgovarajućoj terapiji.

U suštini, astma u detinjstvu se ne razlikuje od astme kod odraslih, ali deca se suočavaju sa jedinstvenim izazovima. Problemi sa astmom su jedan od vodećih razloga zbog kojih dolazi do poseta lekaru, hospitalizacije deteta i izostanka iz kolektiva.

Na našu veliku žalost, astma u detinjstvu nije izlečiva, a simptomi se mogu nastaviti i nakon završenog puberteta, tj. i u odrasloj dobi. Bitno je znati da uz pravilnu terapiju, vi i vaše dete možete držati simptome pod kontrolom i sprečiti oštećenje pluća, koja su još uvek u fazi razvoja.

astma i deca

Uobičajeni znakovi i simptomi astme kod dece:

Učestao kašalj, koji može biti i pogoršan kada dete ima virusnu infekciju. Kašalj se javlja i dok dete spava, izražen je kada dete ima fizičku aktivnost, ili čak i dok se nalazi na hladnom vazduhu.

U akutnom napadu astme karakteristično se čuje zvuk pištanja ili "zviždanja" pluća.Disanje je kratkog daha.Dete oseća stezanje ili "težinu" u grudima. Dodatne komplikacije koje nastaju zbog gore navedenih simptoma mogu biti: problemi sa spavanjem, zbog nedostatka daha, tj. kašljanja; veliki napadi kašlja ili "šištanje" iz grudi koji se pogoršavaju sa prehladom ili gripom; duži oporavak nakon respiratorne infekcije.Otežano disanje svakako negativno utiče na svakodnevne aktivnosti deteta.Takođe, može biti primetan umor, koji je posledica lošeg sna zbog navedenih simptoma. Simptomi astme nisu uvek isti i razlikuju se od deteta do deteta. Vremenom se mogu pogoršati ili poboljšati. Vaše dete može imati samo jedan od simptoma, kao što je na primer dugotrajni kašalj, koji se lako može protumačiti kao prehlada.

Često je vrlo teško razlikovati simptome, tj. da li su oni uzrokovani astmom ili su uzrokovani nekim drugim respiratornim problemom.

 

Kada posetiti lekara?

Vrlo je bitno da ako posumnjate na astmu, što pre odvedete vaše dete kod lekara. Rani tretman pomoći će u kontroli simptoma i u velikom broju slučajeva će sprečiti napade astme. Ukoliko primetite kašalj koji je povezan sa fizičkom aktivnošću, imate bilo kakvu primedbu od strane deteta za probleme sa grudima, kratkim dahom ili zvucima iz pluća prilikom izdaha.

Ako je vašem detetu dijagnostikovana astma, kreiranje postupaka i terapije astme može pomoći vama i drugim osobama koje brinu o Vašem detetu, da prate simptome i znaju šta treba učiniti ako dođe do napada astme.

 

Hitan tretman kod astme

U odredjenim težim napadima astme, potrebno je da što pre dođete do hitne medicinske pedijatrijske službe. Naznake težih napada mogu biti grudi, rebra koja se uvlače prema unutra, dok se dete bori da dođe do vazduha.Ubrzan rad srca, bol u grudima i preterano znojenje su česte posledice napada astme. Ukoliko dete zastaje usred rečenica kako bi došlo do vazduha, ili pokušava da koristi trbušne mišiće za disanje.Takođe, može se primetiti i proširenje nozdrva prilikom napada.

Čak i ako vašem detetu nije dijagnostikovana astma, odmah potražite lekarsku pomoć ako ima problema sa disanjem.Iako se epizode ​​astme razlikuju po ozbiljnosti, napadi astme mogu započeti kašljem koji može napredovati do svih ostalih ozbiljnijih simptoma.

 

Kako dolazi do astme?

Faktori nastajanja astme kod dece nisu u potpunosti poznati. Faktori koji imaju uticaja na razvoj astme varijaju od naslednih, tj. roditelja koji već pate od astme, zatim ukoliko u porodici postoje problemi sa alergijama, kao i problemi sa infekcijama pluća koji nastaju u ranoj dobi.

Izloženosti spoljnim faktorima takođe imaju negativan uticaj na nastanak astme, kao i na druge respiratorne probleme. Ovo su faktori o kojima se danas svakodnevno govori. Prvenstveno se misli na zagađenost životne sredite i loš kvalitet vazduha. Izloženost duvanskom dimu je takođe je jedan od negativnih spoljnih uticaja. Izloženost duvanskom dimu u trudnoći, takođe je negativan faktor.

 

Kako olakšati simptome astme vašem detetu?

Danas na tržištu postoji veliki broj takozvanih prečišćivača vazduha, za kućnu upotrebu, koji mogu pomoći u ublažavanju odredjenih simptoma, bar dok se Vaše dete nalazi kod kuće, i dok spava.

Ograničite izloženost izazivačima astme. Pomozite svom detetu da izbegne alergene i iritanse koji izazivaju simptome astme. Izloženost duvanskom dimu u detinjstvu snažan je faktor rizika za astmu u detinjstvu, kao i čest izazivač napada astme. Dete treba ohrabrivati, da i pored astme, bude fizički aktivno, iz razloga što fizička aktivnost pomaže plućima da rade efikasnije.Naravno, ovo je pod uslovom da je astma vašeg deteta dobro kontrolisana. 

Deca koja imaju astmu u kombinaciji sa povećanom telesnom težinom, mogu imati češće i teže simptome. Potrebno je da težina deteta bude u granicama normale.Takođe, prekomerna težina može dovesti i do celog niza drugih problema koji nisu direktno povezani sa astmom.Gorušica takođe može imati negativne posledice na decu koja imaju probleme sa astmom. Simptomi se u slučaju gorušice mogu teže ispoljiti. Ukoliko je ovo čest slučaj, potrebno je primeniti terapiju koja može olakšati ove simptome.

Važno je znati da je astma promenljivo stanje.Stanje se mora stalno pratiti i nadgledati, kako od strane roditelja i staratelja, tako i od strane vašeg doktora. Na primer, ako primetite da je vaše dete češće na inhalatoru ili pumpicama nego inače, to je jedan od znakova da je potrebna ponovna poseta dečjem pulmologu.