Tel       Mail       Mapa

  • Facebook
  • Instagram

Najbolji način da se spreči agresija kod dece je da detetu date stabilno  i sigurno okruženje, sa jakom disciplinom i konstantnom pažnjom. Ovo je posebno bitno u predškolskom periodu deteta. Svako ko pazi na vaše dete, trebalo bi da bude dobar uzor i da poštuje pravila koja ste postavili za dete. Kada god dete prekrši neko pravilo, trebalo bi da bude odmah prekoreno, kako bi tačno razumelo šta je uradilo pogrešno.

Deca nisu svesna pravila dok ih ne nauče, tako da je to jedna od bitnijih odgovornosti roditeljstva. Kada deca prohodaju sve im je novo i zanimljivo,  sve vole da dotaknu i istraže, pa je u tom slučaju nephodno skloniti sve predmete koji mogu biti opasni za dete, ili stvari koju su vam dragocene. U idealnim uslovima najbolje je napraviti poseban deo u kući ili sobi, u kome se deca mogu igrati svojim igračkama, bez opasnosti da će uraditi nešto što bi im moglo naštetiti.

 

 

Da bi disciplina bila što efikasnija, treba je stalno primenjivati i vežbati, i to ne samo kada je dete uradilo nešto pogrešno. Sve to počinje od ranog detinjstva, kada je potrebno stalno se osmehivati vašoj bebi, i nastavlja se sa nagradjivanjem za  sve dobro i lepo što vase dete uradi. Ovakvo ponašanje vremenom dovodi do toga da vase dete lakše uči, sluša, da se menja kada je neophodno. Uvek je bolje i lakše da podstaknete dobro ponašanje i da naučite vašu decu da uvek postoje i alternativni načini, nego da samo kažete, “Nemoj to raditi ili..”

Dok učite vase dete da postoje i drugi načini da reaguje, nije pogrešno probati razne tehnike i načine  da to postignete, sve dok se to ne svodi na “podmićivanje”. Bitno je shvatiti da deca prirodno imaju malo samokontrole. Morate ga naučiti da ne šutira, udara ili grize kada je ljuto, već da svoje emocije izrazi pomoću reči. Idealna situacija za učenje je kada vase dete počne da se igra sa drugom decom. Često će deca doći u sukob. Ako je sukob manjih razmera, potrebno je samo da posmatrate i da pustite decu da sama to reše. Ukoliko se sukob pogorša neophodno je da reagujete odmah i da razdvojite decu dok se ne smire.  Morate im jasno staviti do znanja da to nije ispravno ponašanje i da nije bitno ko je “kriv”, tj. ko je započeo svadju ili u ekstremnijim slučajevima tuču.

Da ne bi uošte dolazilo do ovakvih situacija, bitno je naučiti dete da zna kako da postupa kada je ljuto, a da to ne iskazuje kroz agresivno ponašanje. Morate naučiti vase dete da zna da kaze jasno “ne”, da pronadje kompromis, bez da dolazi do agresivnog ponašanja ili fizičkog obračuna. Dobra taktika za ovakve situacije je da objasnite vašem detetu da se ponaša kao “odrasli”, i da ga pohvalite kada pokaze dobro ponašanje u ovakvim situacijama.

Što se tiče “kažnjavanja” deteta morate biti vrlo oprezni. U principu sa ovim možete početi već kada dete napuni jednu godinu. Ali isto tako, ovo treba koristiti kao krajnju meru. U suštini, dete treba poslati na posebnu stolicu gde neće biti ničega da ga ometa. Poenta je da odvojite dete zbog njegovog lošeg ponašanja i da mu date vremena da se “ohladi”. Treba mu ukratko objasniti šta je uradilo pogrešno. Ovo kažnjavanje kod mladje dece treba da traje vrlo kratko. Jedan od dobrih načina za odredjivanje koliko treba da traje kazna detetu je jedan minut po jednoj godini. Tako bi dete od recimo četiri godine, trebalo da bude kažnjeno na ovaj način četiri minuta.

Kada ste roditelj, veliku pažnju treba da posvetite i svom ponašanju. Deca prate sve što radimo I ugledaju se na nas. Ako vi reagujete burno kada se iznervirate i dete to vidi, to mu može postati model koji će pratiti. Isto tako, ako se uzdržavate kada ste besni i kada u tim situacijama uspete da se ponašate racionalno, vaše dete će se ugledati na vas. Disciplinovanje dece nije prijatan, a ni lak zadatak, ali je vrlo bitan deo edukacije i odrastanja deteta. Na kraju, vase dete mora biti sposobno da razume sta je to odgovornost i da bude spremno da je preuzme za svoje ponašanje.

 

Kada zvati pedijatra?

 

Ako primetite da je dete agresivno duže vremena, recimo više od par nedelja, i ne uspevate da se izborite sa njegovim ponašanjem, možete konsultovati pedijatra. Znaci na koje treba obratiti pažnju su fizičke povrede, tipa tragovi zuba, ogrebotine ili modrice, kako na vašem detetu tako i na deci sa kojom se druži. Zatim, agresija ka odraslim ljudima, ili česti problem u igri sa drugom decom. Jedan od najbitnijih znakova su česti napadi besa. Pedijatar vam može pomoći na razne načine, a jedan od njih su pravi načini za disciplinovanje vaseg deteta. Naravno, pedijatar će prvo utvrditi da li vase dete ima probleme sa besom i agresivnim ponašanjem.

U komplikovanijim slučajevima, pedijatar će vas posavetovati da dete odvedete na pregled kod dečjeg psihijatra ili psihologa, koji značajno mogu pomoći u prevazilaženju problema sa ponašanjem. Kako je svako dete specifično, potrebno je odredjeno vreme da bi se korigovalo ponašanje deteta. Naravno, vrlo je bitno i na vreme reagovati.Ako postoji poremećaj ponašanja kod deteta, mnogo je lakše i brže ispraviti neželjeno ponašanje što je dete mladje.

 

Pedijatrija Todorović